Dat zou heerlijk zijn he? Niet steeds maar malen, terug willen reizen naar het verleden om het nog eens over te doen, reizen naar de toekomst om te dagdromen over je plannen (wat je gaat doen als…).
Als je verder kunt met met jezelf en met anderen omdat je de blokkades weg neemt? Omdat je echt kunt los laten.
Met ongewenste gevoelens, gedachten en gevoelens gaan we meestal niet goed om.
Onze reactie is meestal:
1- wegduwen van de emotie door het diep weg te duwen (zgn. verwerking, maar we hebben het in een doosje gedaan en weggezet) – als je dat maar vaak genoeg doet, dan nemen we op een spannend moment een verkeerde beslissing, krijgen een door stress-gerelateerde ziekte of een burn-out.
2- onderdrukken of wegvluchten van het gevoel door verdoving bijvoorbeeld veel tv te kijken (Netflixen), lang internetten, teveel en ongezond eten, excessief sporten.
De gevolgen van het onderdrukken van en wegvluchten voor ongewenste en pijnlijke gevoelens.
In momenten van spanning en stress, komt hetgeen je hebt weggestopt er tegelijkertijd en uitvergroot uit. Dat ontladen lijkt dan even te helpen maar het helpt je uiteindelijk niet. Want als je er niet bewust naar kijkt, dan moet je steeds vaker en met steeds kortere tijdsintervallen ontladen, terwijl de ontladingen steeds intenser worden en dieper worden gevoeld.
Leef zonder stress met deze techniek gebaseerd op de Sedona-methode.
Alle vragen bij deze techniek, zijn vragen waarop je alleen een ‘ja’ of ‘ nee’ hoeft te antwoorden en waarbij je pas naar de volgende vraag gaat wanneer je de vorige vraag met ‘ja’ heb kunnen beantwoorden. Stel de vragen dus zo dat je ze kan beantwoorden met ‘ja’ of ‘nee’.
Niet het antwoord is uiteindelijk van belang, maar de vragen zelf die je tot een ‘ja’ of ‘nee’ brengen. Het gaat er bij deze methode om dat je ervaart wat de vragen – door ze aan jezelf te (durven) stellen – met je doen. Wat roepen bepaalde vragen bij je op van binnen?
Door iets ‘zichtbaar’ te maken via vragen, neem je automatisch al een beetje van de zware lading weg. En voel je direct lichter! Zo begint ook de vragentechniek. Het vraagt je niet als eerste of je het los kunt laten, maar of je het simpelweg kan verwelkomen. Vandaag alleen, om te beginnen? Het begint met het kunnen toelaten van bepaalde gedachten en emoties, daarna pas wat je ermee gaat doen.
Volg de volgende stappen om los te laten:
- Focus je op een situatie waarover je je beter wil voelen. Laat hier je gedachten over gaan, laat vervolgens in je opkomen wat er ook mag komen aan gevoel in dit moment en laat het er volledig zijn. Het is belangrijk dat je gevoel alle ruimte krijgt. Spreek met jezelf af hier niet tegen te vechten. Ga ook niet mee met allerlei verhalen in je hoofd, dwaal niet af. Het makkelijkst is om er een woord van te maken: ‘erkenning’, ‘controle’, ‘waardering’. Achter de emotie ‘woede’ zit meestal iets anders, bijvoorbeeld gebrek aan waardering.
-
Vraag jezelf vervolgens af: Kan ik dit gevoel er laten zijn? Kan ik het verwelkomen?
Als jouw antwoord hier op ‘nee’ is, vraag dan door in jezelf. Waarom is je antwoord ‘nee’? Stel op iedere vraag – wanneer je ontkennend antwoordt – een vervolgvraag, zodat je dieper op de hoofdvraag in gaat. Doe dit net zo lang totdat je het wel kan verwelkomen. Meestal zul je merken dat er al een hele last wegvalt als het er gewoon mag zijn.
- Als het gevoel er mag zijn, vraag jezelf dan af of je dit gevoel kan loslaten: Kan ik het gevoel loslaten? Hier speelt ons onderbewuste weer op. Je ego zal zich in het begin waarschijnlijk gaan verzetten. Het weet dat het de controle verliest. Dus dat betekent onrust in jezelf. Laat dat gewoon zo zijn, alsof er wolken in de lucht voorbij gaan. Want het gaat altijd voorbij.
- Stel daarna aan jezelf de vraag: Wil ik dit gevoel loslaten? Blijf doorvragen als je merkt dat je hier geen ‘ja’ op kunt antwoorden. Je zit jezelf nog in de weg. Wanneer wil je het wel loslaten? Dus niet ‘waarom wil je het niet loslaten?” Je gaat dan weer mee in het drama.
- Vraag tot slot : Wanneer ga je het loslaten? Wil je het volgende week loslaten? Waarom niet nu? Waarschijnlijk wil je het ‘nu’ laten gaan.
Soms is het nodig dat je alle stappen een aantal keren herhaalt voordat je voelt dat je werkelijk losgelaten hebt. Doe dit dan ook. Na de zoveelste keer zal het makkelijker gaan. Je bent immers het gevoel al onder ogen gekomen en de kop is eraf.
Daarom ook stap 5: Herhaal alle stappen totdat je merkt dat de situatie werkelijk verandert en je loslaat.
Alle vragen om los te laten gebaseerd op de Sedona-methode nog eens in het kort.
1 Kan ik het gevoel verwelkomen?
2 Kan ik het loslaten?
3 Wil ik het loslaten?
4 Wanneer? Nu?
5 Herhaal tot je merkt dat je situatie daadwerkelijk verandert en je loslaat.
Twee belangrijke tips om los te laten.
Oefen allereerst heel veel met verschillende situaties om te wennen hoe het voelt en om beter te worden in jezelf durven confronteren met je negatieve emoties. Begin dan ook bij voorkeur bij met zoiets als kleine irritaties. Neem niet meteen je allergrootste pijn onder de loep, dit kan je afschrikken, of verlammen en in sommige gevallen is het ook niet aan te raden als het gaat om serieuze psychische problemen.
Wanneer je ten tweede merkt dat je het lastig vindt om de vragen aan jezelf te stellen of er moeite mee hebt er dieper op in te gaan omdat je veel ‘nee’ moet antwoorden, kan het helpen als een ander de vragen stelt en doorvraagt. Dat kan ook goed een persoon zijn die dicht bij je staat en die je hiermee vertrouwt. Desalniettemin, laat je altijd begeleiden door een specialist wanneer je lijdt onder psychische problemen.