• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

(06) 83 16 71 13‬

mail[at]thorzen.net

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Twitter
thorzen.net

thorzen.net

emotionele intelligentie met mindfulness en meditatie

  • Start
    • Begin hier
    • Werkwijze in een coachingstraject.
  • Meditatie
    • Meditatie – uitleg
    • Ingesproken meditaties
    • Meer lezen over meditatie?
  • Mindfulness
    • Mindfulness – uitleg
    • Lees meer over Mindfulness in bedrijf
    • Meer lezen over mindfulness?
  • Burn-out
    • Burnout – uitleg
    • Lees meer in het blog over Angst
    • Loslaten
  • Emotionele Intelligentie
    • Emotionele Intelligentie – uitleg
    • Meer lezen over Emotionele Intelligentie?
    • Lees meer over Compassie
  • Dankbaarheid
    • Dankbaarheid – uitleg
    • Meer lezen over Dankbaarheid?
    • Meer lezen in het Blog over Vergiffenis
Contact

Mindfulness

Je bent hier - in dit moment: Home / Portfolio Items / Mindfulness

Wakkere aandacht voor wat er innerlijk en in de buitenwereld gebeurt, zodat we er met wijsheid op kunnen reageren

Wat is mindfulness?

Mindfulness is vooral met een bepaalde kwaliteit van aandacht kijken naar wat gebeurt. Het is een manier van omgaan met wat zich voor doet.

We stoppen even en kijken met een milde open aandacht naar wat is. In plaats van uit automatisme te reageren, stoppen we even en leen we bewust antwoord te geven.  We negeren niets, we gaan niet mee in het eindeloze verhaal in ons hoofd, we stoppen even en antwoorden. In bewustzijn.

En dat moeten we oefenen. Elke dag. Zodat we niet worden meegesleurd in een brullende rivier van emoties en gedachten, waarbij we ondoordacht zouden kunnen reageren. We negeren de werkelijkheid niet. We gaan kijken er met milde open aandacht naar.

Waarom mindfulness leren en toepassen?

Het leven hoeft niet makkelijk te zijn. Alles verandert steeds. Misschien verlies je je baan, verlies je je liefde, of misschien wel jezelf. Mindfulness helpt je op een juiste manier daar mee om te gaan. Het is een beetje het motto van de belastingdienst: we kunnen belasting betalen niet vermijden, we kunnen het wel makkelijker en leuker maken.

Mindulness leert je omgaan met anti-stress en stress is voorkomend.

Als je vindt dat het leven het uiterste van je vraagt, dan krijg je stress. Het slechte nieuws is dat stress onvermijdelijk is. Ziekte, verlies, trouwen, verhuizen, nieuwe baan, geboorte……. het zijn allemaal stressfactoren. En die hebben invloed op de enige stress detector die je hebt: je eigen lichaam. Stress kan klachten veroorzaken en zelfs doen toenemen.

Wat de geestelijke en lichamelijke gevolgen zijn van stress, wordt bepaald door de manier waarop je er mee omgaat. Het goede nieuws is dat je dat zelf in de hand hebt. Je kunt dat leren. Je krijgt er doorzettingsvermogen, volharding en inzicht in jezelf voor terug. Daardoor kun je het leven aan. Bevrijd van angsten, anti-stress en als een completer en heler mens.

Wat is het verschil tussen meditatie en mindfulness?

Tja – om het een beetje te chargeren…. meditatie is een onderdeel van mindfulness. Meditatie doe je met je ogen dicht gedurende een beperkte tijd. Mindfulness doe met je ogen open gedurende de hele dag.
Door meditatie trek je je uit drukke momenten terug en raak je ontspannen (een bij-effect). Door mindfulness leer je jezelf niet te onttrekken aan drukmomenten (stress) in je leven maar

Raak je ontspannen door mindfulness?

Ja, maar die ontspannenheid is wel anders als je normaal bereikt. Je leert ontspannen om te gaan met de uitdagingen waar het leven je mee confronteert. Je leert mee te veren, daardoor ontwikkel je veerkracht. En doorzettingsvermogen om het leven aan te kunnen, ongeacht wat het leven ook naar je toe brengt. En als je in de rouw bent, of juist dol verliefd, dan wil je niet ontspannen zijn maar het leven ten volle leven.

Wat is mindfulness training?

Door mindfulness te trainen leer je steeds weer de rust en de helderheid op te zoeken in jezelf. Je pauzeert (je stopt), je zoekt de rust en helderheid in jezelf op, en kijkt met een open onbevangen niet oordelende geest naar wat er gebeurt. je lijkt met mildheid en volledig alert en kiest er bewust voor dat je los kunt laten, te ondergaan (te genieten bijvoorbeeld) of te handelen.

Je reageert vanuit bewustheid – vanuit een keuze, je reageert niet gebaseerd op automatismen.

Wat is het voordeel van mindfulness?

Door mindfulness training leer je je zelf kennen, krijg je gevoel voor je eigen reacties en emoties in al dan niet gespannen situaties. Je leert dat je lichaam het meetinstrument is om te herkennen wat er speelt. Het omgaan met gevoelens, gedachten en communicatie zijn daarbij belangrijke thema’s. Je wordt er een beter en completer mens van en je leert – doordat je je voorbereidt, doordat je traint – met elke situatie om te gaan.

Voor wie en voor wie niet?

Als je het leven passief wilt ondergaan, als je geen bewuste keuzes wilt maken in het leven, als je wilt dat het leven je overkomt en overspoelt, dan is mindfulness trainen niets voor jou.

Als je zelf actief wil bijdragen aan je eigen welzijn, dan kun je een mindfulness training volgen. De training vraagt een grote eigen inzet.
Het echte leren gebeurt tijdens het dagelijkse oefenen thuis. Je verplicht jezelf door deelname om gedurende deze acht weken minstens drie kwartier per dag voor zichzelf te reserveren en thuis te oefenen.

De training is geen op zichzelf staande behandeling van lichamelijke of psychische problemen. Het kan wel een ondersteuning zijn bij aandoeningen die ingrijpende behandelingen of een lange fase van herstel vergen, en bij psychische en stressgebonden klachten.

Deelname kan alleen na goedkeuring van de begeleider en kan indien je bepaalde medicijnen gebruikt of onder behandeling bent, dringend worden afgeraden. Je wordt dan niet toegelaten tot een training.

Door wie is mindfulness ontwikkeld?

Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) (in het Nederlands: op Mindfulness Gebaseerde Stress Reductie), is een programma ontwikkeld in 1979 door Jon Kabat-Zinn aan de Universiteit van Massachusets Medische School, en is de wetenschappelijke standaard voor onderzoeken naar de effecten van mindfulness.

Hij promoveerde in 1971 als moleculair bioloog aan het Massachusetts Institute of Technology.
In 1980 ontwikkelde hij, geïnspireerd tijdens een retraite met de Vietnamese zenboeddhist Thich Nhat Hanh, de achtweekse Mindfulness-Based Stress Reduction training.

Tijdens deze training leerden chronisch zieken anders omgaan met hun ziekte, pijn en stress waardoor de symptomen afnamen en de kwaliteit van leven toe nam. Kabat-Zinn is een van de eersten die wetenschappelijk onderzoek deed naar de effecten van deze training. En de training had ook effect bij controlegroepen die niet ziek waren.

Kabat-Zinn is emeritus hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Massachusetts en oprichter van de Stress Reduction Clinic en het Center for Mindfulness aldaar. Hij schreef diverse boeken over mindfulness.

Meer lezen over Mindfulness of Mindfulness in het bedrijfsleven?

Klaar voor de reis van je leven?

Begin met het nodzakelijke te doen, daarna doe je wat mogelijk is. Maar wel planmatig.


Word de CEO van je eigen leven.
Ja, ik ben er klaar voor

Footer

thorzen.net

Neem de leiding in je eigen leven. Word de CEO van je eigen leven. Een leven dat ten volle geleefd wordt , en niet een leven waarin je geleefd wordt. Leven is namelijk het meervoud van lef.

(06) 83 16 71 13‬

mail[at]thorzen.net

Valeriusplein 2, 2402 TL Alphen aan den Rijn


Aarzel niet! Bel nu voor een afspraak!

Add a short description.

Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en nieuwe artikelen in je inbox! En wij houden al net zo weinig van spam als jij!

Copyright © 2023 thorzen.net. Alle rechten voorbehouden. Return to top