Tja, ik kom dagelijks mensen tegen met angstgevoelens. Angst voor van alles en nog wat.
In de opleiding ‘Een strategie voor je leven’ leer je in 8 weken je levensmissie neer te zetten.
En dan kom je ook angst tegen.
- Angst dat je geen talent hebt – nergens voor, en dat de anderen daar nu eindelijk ook achter komen.
- Angst om afgewezen / onbegrepen / genegeerd te worden.
- Angst omdat de wereld niet op jou of wat je mee neemt zit te wachten.
- Angst omdat iemand anders of iedereen het beter kan.
- Angst dat iemand jouw ideeën afpakt dus daarom houd je ze maar dicht bij je.
- Angst dat je niet de juiste omstandigheden kan scheppen om je dromen uit te voeren.
- Angst dat je te dik/te dun/te oud/te jong/te onervaren/te kaal/te knap/te lelijk bent.
- Angst dat je familieleden / collega’s onbedaarlijk in lachen uitbarsten.
- Angst dat je denkt wel te kunnen ….. maar als je uiteindelijk op de stip staat van Idols dat je dan genadeloos afgeserveerd wordt.
- Angst dat je beste periode van je leven achter je ligt, dus je hebt geen reserves meer.
En ik weet wat angst is! Omdat ik angst in allerlei vormen bij mij zelf ben tegengekomen. Ik ben dus een ervaringsdeskundige. Net zoals jij. Angst is persoonlijk en heeft allerlei vormen, maar twee dingen zijn zeker: angst is zelf beperkend en angst is vervelend omdat het steeds hetzelfde is- elke dag weer.
Want angst zorgt er uiteindelijk voor dat je stopt. Dat je stopt waar je mee bezig bent, dat je stopt met ontwikkelen, dat je stopt met groeien, dat je stopt met jezelf zijn.
Want de definitie van het woord angst is STOP! En steeds weer in dezelfde vorm. STOP STOP STOP STOP.
Terwijl we juist moedig moeten zijn. Moedig betekent niet zonder angst. Moed betekent juist met angst. Maar ons niet door angst laten leiden. Anders komen we nergens.
Dat is het eerste effect van angst. We komen dan nergens anders meer. Het tweede effect van angst is dat de wereld die we wel kennen, gaan verkleinen. Want dan denken we dat we de controle hebben en dat betekent minder angst. Toch?
Met het verkleinen van onze wereld, verkleinen we ook onze persoonlijkheid, onze dromen, onze creativiteit en dan gaat het nog verder bergafwaarts.
Toen de sabeltandtijgers en dinosaurussen ons op onze nek konden springen, had angst een heel duidelijke functie. Vlucht of vecht. (In het geval van beide dieren zou ik zeggen : vlucht).
Angst hoort dus bij ons. Als we angst tegenkomen dan (en dat is een nieuwe voor veel mensen), dan hebben we een keuze hoe we er mee om gaan. Angst moeten we niet wegduwen, want dan duwen we ook onze creativiteit weg, of een deel van wie we zijn. We moeten dus samenleven met angst. Maar ook met creativiteit.
In de film Binnenstebuiten (Inside Out) van Pixar worden we meegenomen in het brein van een 11-jarig meisje en haar vijf emoties. Zij laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: Plezier, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet.
Die emoties wonen in het Hoofdkwartier, de commandoruimte in haar hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen. Dit meisje leert dat angst aanwezig mag zijn, aandacht mag krijgen, maar dat angst nooit (NOOIT) de beslissingen mag nemen.
Nog een keer: angst mag zich laten horen, maar het mag verder nergens aanzitten. Het mag zich laten horen maar het mag niet stemmen om te bepalen waar we naar toe gaan.
Angst mag ook niets zeggen over ons beslissingsproces. Angst mag niets zeggen over wat we gaan besluiten of welke beslissingen we hebben genomen.
Het beoefenen van mindfulness en meditatie zorgt er voor dat je duidelijkheid en rust krijgt in dat proces. Dat je voor jezelf kunt hard maken en duidelijk hebt dat de beslissingen voor jou worden genomen door creativiteit in plaats van angst. Het haalt de ruis in je beslissingsproces weg. Dat is pas heerlijk!
Het zorgt er namelijk voor dat je geen energie meer weg geeft aan angst. Het zorgt er voor dat je die energie kunt gebruiken om je dag door te komen. Daardoor verbeter je jezelf! En ben je vrij van angst.
Een trailer van de film Inside Out (Binnenstebuiten in het Nederlands) vind je hieronder.