Empathie. Het lijkt zachte sector werk en zeker niet mannelijk, maar in al onze relaties hebben we het nodig. Hard en hart. Empathie toepassen in de relaties met mensen lijken we alleen te willen doen als we onze zorgzame kant ‘moeten’ laten zien.
Maar empathie betekent ook dat je anderen begrijpt op een hoger niveau. Alleen op die manier kun je relaties aangaan gebaseerd op voordeel voor beide partners, waarbij voor beiden waarde wordt gecreëerd en krijg je direct voordeel in bijvoorbeeld je onderhandelingen. Want je weet: een deal sluiten, betekent dat de andere partij je dat gunt.
Als je een verkoper (sorry: accountmanager) bent, of werkzaam in HR, dan is het wel heel handig om je empathisch vermogen te ontwikkelen. Dat is niet alleen handig om je doel te bereiken maar ook om zonder dat het energie kost tot je doel te komen. Want als twee gesprekspartners elkaar begrijpen, als je begrijpt wat het werkelijke doel van de ander is en hoe de ander denkt, dan kun je het gezamenlijke doel aanpassen. Op die manier voeg je waarde toe door de andere partij echt te begrijpen.
Verkoop, klantenservice, je collega en je team…. door met empathie naar deze mensen toe te gaan, voeg je waarde toe door duidelijk te krijgen wat het echte probleem is. De klant wordt dan echt koning!
Empathie staat of valt met je vermogen om mindful te luisteren. Luister naar iedereen waarmee je in verbinding staat en praat en handel niet meteen. Tijdens het luisteren kijk je steeds weer in jezelf of je nu weer aan het woord bent in jezelf of dat je echt open staat voor de boodschap, ook de verborgen boodschap van de ander.
Als de ander vertelt dat hij net naar Praag is geweest, en als het woord ‘Praag’ zorgt meteen dat jij teruggaat in gedachten naar jouw bezoek van 4 jaar geleden aan Praag waarbij het bier rijkelijk vloeide, en waarbij je dus jouw film afdraait en niet meer hoort wat de ander zegt of bedoelde, dan ben je niet mindful of empathisch bezig.
Je bent dan niet met de ander bezig maar alleen met jezelf. Nog een graadje erger is dan dat je direct de ander afkapt en dus begint met uit te leggen hoe geweldig jouw bezoek aan praag was.
Je bent te laat voor je afspraak want je moest nog een dringend telefoontje voeren. Het eerste wat we doen is uitleggen waarom we te laat zijn. We leggen dus uit aan de ander waarom we te laat zijn. We geven onszelf een hogere plaats in de rangorde dan de ander. Onderliggende boodschap aan degene met wie we een afspraak hebben: jij bent minder belangrijk als mijn telefoonpartner.
Een betere aanpak maar dan gebaseerd op mindfulness en empathisch vermogen:
- eerst even stoppen en een paar keer diep in te ademen en diep uit te ademen. Hierdoor ontstaat ruimte.
- Laat nu het telefoongesprek en daarmee het gejaagde gevoel los.
- Beng je aandacht naar degene waarmee je een afspraak hebt.
- Die persoon zit op jou te wachten op het tijdstip dat je verwacht werd.
- Begin niet uit te leggen waarom jij te laat bent, want dan ben je alleen maar bezig je eigen positie te valideren ten koste van de ander.
- Begin met zeggen hoe zeer je het spijt dat je te laat bent en hoe frustrerend het is dat de ander moest wachten. Op dat moment valideer je de emoties van de ander.
Het ontwikkelen van empathisch vermogen is belangrijk. Je hoeft dan geen vertegenwoordiger te zijn van de sorry-cultuur (‘sorry hoor’) of te behoren tot de zesjes. Je wordt dan direct een ’10’.
In plaats van jezelf steeds te verklaren aan jezelf en aan anderen, je stuurt je energie naar de ander toe zonder dat dat energie kost. Daarmee verandert je hele leven. En daarmee krijgen je relaties betekenis.